Thursday, July 30, 2020

PM Muhyiddin - Pendapatan bulanan RM93,841.65 menimbulkan banyak tanda tanya? Bila gaji bulanan PM adalah RM93,841.65?

Apakah sumber yang menjadikan gaji bulanan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menjadi RM93,841.65, manakala undang-undang, MEMBERS OF PARLIAMENT (REMUNERATION) ACT 1980] menyatakan bahawa gaji Perdana Menteri adalah  RM93,841.65 sahaja. Ini berasaskan apa yang diistiharkan kepada MACC.

Prime Minister's salary RM22,826-65, so what are the other sources of Muhyiddin's RM93,841.65 monthly income?

Rakyat ada hak untuk mengetahui, dan Muhyiddin perlu jelaskan. Adakah ini daripada elaun sah - takkan elaun bulanan melampaui nilai gaji?

Adakah ini daripada 'perlantikan politik' yang lain, di mana ini dilakukan oleh Perdana Menteri, Menteri atau kabinet?

Apa yang diperlukan adalah deklarasi yang jelas dan terang - tentang sumber pendapatan bulanan

Gaji Perdana Menteri - Berapa?
Elaun tambahan kerana jawatan Perdana Menteri - Berapa?
Elaun tambahan selaku Ahli Parlimen? - Berapa?
PENCEN(jika ada) - Berapa?
Pendapatan lain(Dividend, Faedah simpanan) - Berapa?
Pendapatan lain(Sewa,) - Berapa?
Derma politik orang ramai dan/atau penyokong - Berapa?
Derma politik daripada syarikat atau perniagaan - Berapa?
RASUAH - Berapa?

Kekayaan lain saperti tanah, rumah, syer, wang dalam bank, dll... ini tak begitu menjadi isu > TETAPI apa-apa perolehan semasa menjadi PM, Menteri, Ahli Kabinet adalah sangat relevan - kerana ianya mungkin 'rasuah' untuk melakukan sesuatu(atau tidak melakukan sesuatu).

Untuk membenteras RASUAH, Kleptokrasi atau salahguna kuasa - mungkin Malaysia juga memerlukan undang-undang yang menjadikan penerimaan wang, hadiah atau faedah daripada mana-mana pihak lain, semasa menjadi Perdana Menteri, Menteri atau Ahli Kabinet satu kesalahan, di mana juga mungkin menyebabkan kelucutan jawatan.

Thailand, negara jiran, pun ada undang-undang sedemikian. Seorang bekas Perdana Menteri kerana menerima bayaran daripada satu rancangan masak di TV apabila beliau menyertai program masak menjadi alasan mengapa beliau hilang kelayakan terus menjadi Perdana Menteri. Terima RM50 pun salah...jumlah tak penting.

Seorang Menteri lain kerana terima hadiah jam tangan pun sama - ia merupakan kesalahan.

Malaysia juga memerlukan undang-undang sedemikian untuk memastikan Perdana Menteri dan ahli Kabinet semua BERSIH. Menerima wang atau hadiah dari pihak lain semasa mereka memegang jawatan pentabiran kerajaan adalah satu kesalahan yang akan menyebabkan mereka hilang jawatan, dan juga posisi MP atau Senator.

Kini, DEKLARASI yang perlu Ahli Kabinet dan ahli Parlimen beri adalah tak memadai - Biar jelas dan ada butiran mencukupi mengenai pendapatan bulanan, serta sumber pendapatan.

KEKAYAAN LAIN tak begitu penting kecuali
(1) Syer atau kepentingan dalam mana-mana syarikat atau perniagaan. [MENGAPA - kita tak mahu kerajaan/PM/Menteri membuat apa-apa keputusan yang akan membantu perniagaan tersebut - saperti memberi projek, dll - kerana ia secara tidak langsung akan juga menjadi pemegang syer/kepentingan lain juga kaya);

(2) Tanah di mana (Mengapa? Kerana kerajaan dan Menteri mempunyai kuasa membuat keputusan mengenai pembangunan setempat, yang akan secara tak langsung menyebabkan nilai tanah ini naik - justeru memberikan keuntungan besar kepada pemilik tanah. Bila kerajaan membuat keputusan meminda pusat pentadbiran kerajaan ke Putrajaya - ramai yang 'tahu terdahulu' mungkin telah cepat-cepat pergi membeli tanah di situ, dan apabila pengumunan dibuat secara rasmi - mereka menang kerana nilai tanah meningkat. Perkara sama berlaku di Janda Baik, kerana dulu ada ura-ura kerajaan mungkin akan memajukan kawasan tersebut - akhirnya tak ada apa-apa yang berlaku dalam kes ini.]

Bagi orang biasa yang meneka, dan membeli tanah  atau syer syarikat sedemikian bukan isu besar - tetapi bagi mereka saperti Perdana Menteri, Menteri atau ahli Kabinet yang mempunyai maklunat perlu dan kuasa membuat keputusan sedemikian, mereka atau ahli keluarga(atau rakan karib) tidak harus dibenarkan beruntung akibat keputusan kerajaan sedemikian.

SEMUA mahu kerajaan dan pemimpin negara BERSIH dan BERAMANAH - tujuan deklarasi pendapatan dan aset bertujuan untuk menghalang salah-laku sedemikian mengunakan maklumat atau kuasa dalam pentadbiran kerajaan.

Deklarasi Pendapatan dan Aset sekali saja tak cukup - ia perlu dibuat mungkin 3 bulan sekali, mungkin 6 bulan sekali - paling kurang sekali setahun, sama sebagai kehendak kini berkenaan deklarasi kepada pihak Lembaga Hasil Dalam Negara.

Ini penting supaya rakyat boleh memantau setiap masa - dan akan mempersoalkan apa-apa pendapatan yang tiba-tiba meningkat. Jika wang masuk dalam akaun peribadi sebagai DERMA pun mesti diistiharkan.

AKAUN BANK - sekiranya ada akaun bank di luar negara pun, di mana ini tempat ramai penjenayah menyimpan 'wang haram' kerana di luar bidangkuasa kerajaan Malaysia, dan setengah bank sedemikian juga tidak akan dedahkan butiran akaun kepada kerajaan atau mana-mana penyiasat jenayah.

Adakah PM, Menteri, Ahli Kabinet, MP, Senator atau ADUN ada memiliki akaun sedemikian di bank luar negara? Ini juga maklumat perlu yang perlu didedahkan.

Penyimpanan wang di bank sedemikian juga biasa tidak didedahkan atau diketahui oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negara(LHDN) - justeru cukai yang perlu dibayar untuk apa-apa pendapatan atau perolehan dapat dielakkan. Mangsa terus adalah RAKYAT MALAYSIA.

* Kita tahu semasa pemerintahan BN dan PH terdahulu, ahli parlimen parti kerajaan telah diberikan berjuta ringgit, kononnya untuk digunakan untuk membantu rakyat di kawasan Parlimen atau ADUN berkenaan > Mana akaun pembelanjaan tersebut? Kenapa BN, PH atau PN tidak mendedahkan? Adakah wang tersebut telah digunakan untuk rakyat dengan betul - adakah wang itu diambil oleh wakil rakyat berkenaan untuk memperkayakan diri atau kepentingan peribadi? Adakah wang itu digunakan untuk memperkayakan kroni atau parti? Semua ini rakyat perlu tahu dengan jelas, kerana ini DUIT RAKYAT?

Sekali buat DEKLARASI tak memadai? Membuat DEKLARASI tanpa butiran tak cukup.

Tujuan utama DEKLARASI sedemikian adalah untuk memberikan jaminan kepada rakyat bahawa PM, Ahli Kabinet atau MP tidak mengunakan kedudukan, kuasa atau posisi untuk memperkayakan diri, keluarga, kawan secara salah - untuk memastikan tak ada RASUAH, dsb.

Selepas buat DEKLARASI, kesalahan dilakukan kini tidak akan diketahui umum - Deklarasi harus dilakukan setahun sekali, lebih baik setiap 3 atau 6 bulan.
PM Muhyiddin tops MACC list with RM93,000 monthly income, 10 other govt officials have assets over RM10m


Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yasin had on June 15 declared his monthly income to be RM93,841.65 and his total assets to be worth more than RM10 million. — Picture by Miera Zulyana
Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yasin had on June 15 declared his monthly income to be RM93,841.65 and his total assets to be worth more than RM10 million. — Picture by Miera Zulyana

KUALA LUMPUR, July 22 — With his public declaration of getting RM93,000 every month, Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin earns the highest income in the Perikatan Nasional (PN) government.

A list of assets owned by 57 of the country’s top officials who have declared the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) is now publicly accessible on this portal as part of a move towards greater government transparency. However, this list does not include all 70 government officials.
Muhyiddin had on June 15 declared his monthly income to be RM93,841.65 and his total assets to be worth more than RM10 million.

10 other officials with assets exceeding RM10 million

The list also names 10 others in PN as having declared their assets to be worth more than RM10 million to the MACC.

They are:
1. Federal Territories Minister Tan Sri Annuar Musa
2. Deputy Tourism, Arts and Culture Minister Datuk Jeffrey Kitingan
3. Deputy Science, Technology and Innovation Minister Ahmad Amzad Mohamed @ Hashim
4. Finance Minister Tengku Datuk Seri Zafrul Zainal Abidin
5. Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili
6. Deputy Foreign Affairs Minister Datuk Kamarudin Jaafar
7. Deputy Education Minister II Datuk Dr Mah Hang Soon
8. Deputy Federal Territories Minister Datuk Seri Edmund Santhara Kumar
9. Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Hanifah Hajar Taib
10. Deputy International Trade and Industry Minister Datuk Lim Ban Hong

However, they are not necessarily the ones with the highest monthly income that has been declared.

The MACC portal does not put the exact amount when it comes to the assets held by the members of the PN government.

Instead of listing the exact amount, MACC gave a range of values for the assets declared by each of the 57 members of the PN administration.

The other brackets of asset values listed by the MACC and the government officials in them are as follows.

With assets worth RM8.5 million to RM10 million:
1. Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof
2. Minister of Science, Technology and Innovation Khairy Jamaluddin

With assets worth RM5 million to RM8.5 million (eight individuals); RM2.5 million to RM5 million (12 individuals); RM1 million to RM2.5 million (16 individuals including Datuk Shahruddin Md Salleh who has since quit as deputy works minister); and those with less than RM1 million (eight individuals).

The eight individuals with less than RM1 million in declared assets are Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Takiyuddin Hassan; Environment and Water Minister Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man; Deputy Finance Minister II Mohd Shahar Abdullah; Deputy Home Minister I Jonathan Yasin; Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Arthur Joseph Kurup; Deputy Human Resources Minister Awang Hashim; Women, Family and Community Development Minister Datuk Seri Rina Harun; and Deputy Rural Development Minister II Datuk Henry Sum Agong.

The previous version of the MACC portal that was first unveiled on November 1, 2018 initially only listed the total income for members of the administration and MPs from the ruling coalition, but did not include information on the value of their declared assets. The previous version of the portal had subsequently the same month included the exact value of the total assets declared by members of the then Pakatan Harapan administration and MPs from the ruling coalition.

The new version of the portal contains additional information such as the post of the individuals in the government.

Unlike the older version, the new version omits information on whether the spouse and children of the government official in question had also made declarations to the MACC.

Top 10 earners in PN government

Other than Muhyiddin, the top 10 monthly income earners are:

1. Annuar at RM87,877.20
2. Kitingan (RM85,450)
3. Home Minister Datuk Seri Hamzah Zainudin (RM84,615.20)
4. Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mustapa Mohamed (RM69,427.20)
5. Senior Minister and Minister of International Trade and Industry Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (RM69,186.48)
6. Redzuan (RM65,407.20)
7. Transport Minister Datuk Seri Wee Ka Siong (RM65,236.48)
8. National Unity Minister Datuk Halimah Mohamed Sadique (RM64,527.20)
9. Ahmad Amzad (RM64,087.41)

The top 11th to 20th earners in terms of declared monthly income are:

Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Takiyuddin Hassan (RM62,412.13), Tengku Zafrul (RM62,077.20), Khairy (RM61,188.22), Agriculture and Food Industry Minister Datuk Seri Ronald Kiandee (RM59,972.43), Shahruddin (RM59,524.27), Ongkili (RM59,500.20), Deputy Minister of Energy and Natural Resources Ali Biju (RM58,762.89), Deputy Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Datuk Rosol Wahid (RM57,322.89), Environment and Water Minister Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (RM57,227.20) and Deputy Higher Education Minister Datuk Mansor Othman (RM56,347.65). If Shahruddin is excluded from the list since he has quit as deputy works minister, Rural Development Minister Datuk Abd Latiff Ahmad will be the 20th highest monthly earner at RM55,147.35.

As for the 10 who have the lowest declared monthly income in the list as of the time of writing, they are Deputy Transport Minister Hasbi Habibollah (RM36,262.89), Deputy Agriculture and Food Industry Minister Datuk Seri Ahmad Hamzah (RM36,262.80), Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Datin Mastura Mohd Yazid (RM35,847.65), Deputy Minister Lim Ban Hong (RM34,347.65), Senior Minister and Education Minister Mohd Radzi Md Jidin (RM34,242.00), Rina (RM34,004.48), Deputy Plantation Industries and Commodities Minister I Willie Mongin (RM33,450), Deputy Entrepreneur Development and Cooperatives Minister Datuk Mas Ermieyati Samsudin (RM 25,700), Datuk Henry Sum Agong (RM25,700) and finally Youth and Sports Minister Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican at RM24,687.

Those yet to declare their assets

The MACC said that it has to date received and displayed the information on assets declared by 57 out of the 70 members of the PN administration. If Shahruddin is excluded, 56 have made their declarations to the MACC.

Based on the MACC’s definition of members of the administration covering the prime minister, senior ministers, ministers and deputy ministers, there are currently 14 of them who have yet to submit their monthly income and total assets declarations to the MACC.

Based on Malay Mail’s comparison of the MACC portal and the current list of ministers and deputy ministers, five of the 32 PN ministers are not currently listed as having declared their assets to the MACC for the public portal.

These five ministers are:
 1. Human Resources Minister Datuk Seri M. Saravanan
 2. Energy and Natural Resources Minister Datuk Shamsul Anuar Nasarah
 3. Health Minister Datuk Seri Dr Adham Baba
 4. Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Datuk Alexander Nanta Linggi
 5. Plantation Industries and Commodities Minister Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali
Of the 38 deputy ministers, nine not on the MACC list are:
 1. Deputy Defence Minister Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz
 2. Deputy Home Minister I Datuk Seri Ismail Mohamed Said
 3. Deputy Works Minister Datuk Shabudin Yahaya
 4. Deputy Rural Development Minister I Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad
 5. Deputy Housing and Local Government Minister Datuk Seri Ismail Abd Muttalib
 6. Deputy Communications and Multimedia Minister Datuk Zahidi Zainul Abidin
 7. Deputy Youth and Sports Minister Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal
 8. Deputy Environment and Water Minister Datuk Ahmad Masrizal Muhammad
 9. Deputy National Unity Minister Datuk Seri Ti Lian Ker
* A previous version of this story contained errors which have since been corrected - Malay Mail, 22/7/2020

No comments: