Wednesday, May 18, 2016

Malaysia backtracking on commitment to abolish Death Penalty? 1,041 on Death Row..

1,041 on death row in Malaysia, and now the de facto Minister says that the government is yet to take a decision on the abolition of the death penalty. 
Well, previously the Minister did say that the proposed legislation to abolish the Death Penalty will be tabled in the Malaysian Parliament during the March session - well, March has come and gone...

End of Malaysia’s mandatory death sentence on the horizon(Malay Mail, 17/11/2015)

SEE ALSO BENARNEWS REPORT BELOW IN BAHASA MALAYSIA, WHICH ALSO REPORTS RESPONSES FROM ADPAN..."...bahawa hukuman itu perlu dimansuhkan dan semua banduan yang menghadapi hukuman mati itu, sepatutnya diringankan hukuman kepada penjara seumur hidup. “Hukuman mati mandatori yang telah ditetapkan dalam undang-undang menyebabkan hakim-hakim di Malaysia tidak mempunyai piihan tetapi terpaksa memutuskan atau menjatuhkan hukuman mati...."
Wednesday, 18 May 2016

Nancy: 1,041 on death row, no decision yet on abolishment

Some 1,041 inmates are on death row with no decision yet on whether the Government will abolish the punishment.

Minister in the Prime Minister’s Department Nancy Shukri said no decision had been made on the Government’s policy on death sentences.

“As of May 16, statistics from the Prisons Department show that there are 1,041 inmates on death row for mandatory death sentences for murder, drug trafficking, unlawful possession of firearms and kidnapping.

“However, the sentences have not been carried out as the cases are still pending appeals with the courts and respective state pardon boards,” she said in a written reply to Ramkarpal Singh (DAP-Bukit Gelugor).

Ramkarpal wanted to know if the morato­rium on mandatory death sentences was in effect following proposals to abolish the pu­nishment.

Nancy added no decision was forthcoming at the moment as an in-depth study was being carried out on the matter.

“The Government is working with the Attorney-General who is carrying out a detailed study on the law, policy and effectiveness of the mandatory death sentence,” she said.

Meanwhile Deputy Transport Minister Datuk Abdul Aziz Kaprawi said the Govern­ment had not made a decision on the review of the passenger service charges.

The review for the charges, conducted every five years, was requested by Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

“As an airport operator, MAHB has applied for the charges to be revised. But the final decision will be taken by the Government and we have not decided,” he said in reply to a question from Datuk Takiyuddin Hassan (PAS-Kota Baru).- Star, 18/5/2016
 
 

Malaysia: Seramai 1,041 Banduan Tunggu Hukuman Mati

Hata Wahari
2016-05-17 - Kuala Lumpur
 
160517-my-death-penalty-620
Tiga lelaki yang bersaudara warga Mexico, seorang warga Singapura manakala seorang lagi rakyat tempatan, yang sedang berdepan dengan hukuman mati kerana mengedar dadah, tiba di bangunan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semasa kes mereka didengar mahkamah itu, 8 Februari 2012.
AFP 
 
Malaysia pada Selasa berkata seramai 1,041 banduan sedang menghadapi hukuman mati di negara itu, dengan tiada keputusan dari kerajaan sama ada hukuman berkenaan akan dimansuhkan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal undang-undang Nancy Shukri di persidangan Dewan Rakyat.

Beliau berkata, statistik daripada Jabatan Penjara Malaysia sehingga 16 Mei mendapati jumlah itu melibatkan kesalahan membunuh, pengedaran dadah, senjata api dan penculikan.

“Tiada sebarang keputusan dibuat berhubung cadangan memansuhkan hukuman mati mandatori itu sehingga kini kerana Pejabat Peguam Negara masih menjalankan pelbagai skop kajian secara terperinci yang melibatkan mengenai perundangan, dasar dan keberkesanannya,” kata beliau menjawab soalan bertulis ahli Parlimen Bukti Gelugor, dari Parti Tindakan Demokratik (DAP) Ramkarpal Singh pada Selasa.

Bagaimanapun, katanya, sehingga kini hukuman mati belum dijalankan memandangkan kes-kes tersebut masih menunggu rayuan di mahkamah dan lembaga pengampunan di negeri masing-masing.

November lepas, Nancy berkata, kerajaan bercadang mengemukakan Rang Undang-Undang untuk menghapuskan hukuman mati mandatori ke atas beberapa jenayah berat terutamanya berkaitan kesalahan dadah dan pemilikan senjata api di persidangan Dewan Rakyat penggal ini

Beliau berkata, kerajaan berminat untuk menghapuskan hukuman mati mandatori seperti yang telah dibuat di negara lain dan perbincangan dengan wakil dari beberapa negara juga telah diadakan.

"Saya sudah berbincang dengan Peguam Negara dan beliau begitu menyokong dan saya sedar ia agak sukar untuk Malaysia...tetapi saya berharap ia dapat dilakukan dengan segera," kata Nancy seperti dilaporkan agensi Berita Nasional Malaysia (Bernama) pada November lepas.

Media tempatan Malaysia pada Mei tahun lepas, melaporkan Ketua Pengarah Jabatan Penjara Malaysia, Zulkifli Omar sebagai berkata, lebih 51,000 banduan berada di beberapa penjara di seluruh Malaysia.

‘Penjara seumur hidup’

Charles Hector dari Anti-Death Penalty Asia Network (ADPAN) yang memperjuangkan penghapusan hukuman mati mandatori memberitahu BeritaBenar bahawa hukuman itu perlu dimansuhkan dan semua banduan yang menghadapi hukuman mati itu, sepatutnya diringankan hukuman kepada penjara seumur hidup.

“Hukuman mati mandatori yang telah ditetapkan dalam undang-undang menyebabkan hakim-hakim di Malaysia tidak mempunyai piihan tetapi terpaksa memutuskan atau menjatuhkan hukuman mati.

Charles turut memberi contoh bahawa Amerika Syarikat (AS) yang mempunyai lebih 200 juta [terkini - 320 juta] penduduk tetapi hanya mempunyai 2,000 orang yang menunggu hukuman mati.

“Tetapi di Malaysia yang hanya mempunyai penduduk 27 juta orang, jumlah yang menanti hukuman mati adalah lebih 1,000 orang dan ini amat memeranjatkan,” katanya.
 
‘Parlimen perlu tentukan’

Manakala, pakar undang-undang Profesor Dr Abdul  Aziz Bari  yang kini berkhidmat di Universiti  Selangor (UNISEL) dalam reaksinya kepada BeritaBenar menegaskan bahawa persoalan sama ada hukuman mati mandatori perlu dihapuskan hanya boleh disuarakan di Parlimen kerana ia merupakan dewan tertinggi yang meluluskan semua undang-undang Malaysia.

“Ia adalah ketetapan yang telah dinyatakan oleh perlembagaan yang meletakkan kuasa jenayah di tangan parlimen dan soal menggantikan hukuman itu kepada hukuman penjara seumur hidup juga perlu diputuskan oleh Parlimen,’’ katanya kepada BeritaBenar pada Selasa.

“Apakah hukuman mati perlu dikekalkan ialah soal politik dan falsafah, bukannya soal undang-undang, Ia ditentukan oleh anutan dan ideologi yang dominan dalam sesuatu masyarakat itu,” kata Aziz. - BenarNews, 17/5/2016

No comments: